Gertrudsviks Sjöstad är en ny, spännande stadsdel i Västervik med havet och skogen inpå knuten. Här bor runt 1 000 personer i bostadsrätter, parhus och villor med fantastisk utsikt över Gamlebyvikens strand. En gång- och cykelbana längs vattnet förbinder området med Västerviks stadskärna.
Gertrudsvik är också en blomstrande företagspark med flera stora arbetsgivare. Förskola, hemsjukvård, veterinärstation och restaurang är ett axplock av den service som finns på området.
Gertrudsvik rymde under många år på 1900-talet ett stort sjukhus. När de sista patienterna lämnade för drygt 20 år sedan lämnades platsen åt sitt öde. Ända fram till 2004, då den Helsingsborgsbaserade visionären och investeraren Lars Nilsson fick nys om det vackert belägna gamla sjukhusområdet – och insåg potentialen i det. Med målet att skapa Sveriges mest kompletta bostads- och företagspark köpte han det 1,2 miljoner kvadratmeter stora området inklusive 35 befintliga byggnader.
Det blev startskottet för Gertrudsviks Sjöstad, och sedan dess har utvecklingen gått fort. Företag har etablerat sig, tomter skapats och villor byggts. Flera av de vackra gamla sjukhusbyggnaderna har varsamt byggts om till toppmoderna bostadsrätter.
På två decennier har en helt ny stadsdel skapats, som i dag sjuder av liv och rörelse. Här lever, trivs och verkar människor i alla åldrar – både de som bor här och de som kommer hit för att bada, springa, äta på restaurangen, vandra eller bara njuta av den vackra naturen.
Per Karlsson är platschef på Gertrudsviks Sjöstad och har själv byggt hus här. I framtiden siktar han på att utveckla området ännu mer – gärna med någon form av friskvård som inslag.
De flesta som bor i Gertrudsviks Sjöstad känner igen Per Karlsson, som är platschef och ansvarig för utvecklingen av området. Han är själv uppvuxen i Västervik och har jobbat länge inom fastighetsbranschen. När visionären Lars Nilsson från Helsingborg köpte det gamla sjukhusområdet 2004 och behövde en platschef sökte Per jobbet. – Jag tyckte att det kändes som en kul utmaning och ett spännande projekt. När jag träffade Lasse klickade vi, och sedan dess har vi hittat ett bra samarbete. Det har varit både utvecklande, inspirerande och utmanande.
Vad är du mest nöjd med att ni åstadkommit? – Jag är nöjd med att vi skapat så många bra boenden, och en mix av människor och åldersgrupper på området.
Hur ser din vision ut för området om 20 år? – Då hoppas jag att vi har förverkligat många av de detaljplaner vi har och har skapat ytterligare boenden. Vi har ett antal byggrätter runt Maren och i de centrala delarna av parken. Vår vision är att vara Sveriges mest kompletta bostadsområde. Här ska allt finnas. Det vi strävar efter nu är att få någon form av äldreomsorg hit.
Ett annat kommande projekt är att fylla den byggnad som i dag inrymmer kommunens kök med någon ny verksamhet – gärna butiker av något slag.– Jaktia vill ha mer utrymme, så de kommer att ta en ansenlig del av lokalen. Jag skulle också vilja få hit något inom friskvård, massage och yoga.
Museets grundsten lades av målarmästare Mauritz Lundin, som började arbeta på sjukhuset 1912. När han såg vilka fina arbeten en del patienter gjorde, såg han till att de blev sparade på sjukhuset Målareverkstad. Sjukhuset var i stort sett självförsörjande med frukt och grönsaker samt hade även svinuppfödning. Patienter deltog i trädgårdsarbete, skogsarbete, i svinhuset samt i många andra sysslor som ansågs som meningsfulla. Det fanns också arbetssal för kvinnliga patienter där man spann, vävde och sydde många av de textilier och kläder som behövdes till sjukhuset.